more recent less recent
Overload | Solo tentoonstelling
galerie with tsjalling:
24 oktober t/m 21 november 2020
Tijdens mijn solo-tentoonstelling in galerie with tsjalling: in Groningen van 24 oktober t/m 21 november 2020 toon ik voor het eerst de werken die dit jaar tijdens het project ’Litho-tekeningen’ zijn ontstaan.

Op uitnodiging van Stichting Archaeopteryx Actuele Grafiek werkte ik in 2017-2018 in Steendrukkerij Aad Hekker aan drie oplages. Steendrukken was nieuw voor mij. Ik ging aan de slag met de opdracht en tussendoor struinde ik door de steeds groter wordende stapel proefdrukken en misfits. Dit restmateriaal, de ‘bijvangsten’, werd het startpunt voor een ongeplande serie nieuwe, unieke werken: litho-tekeningen.

Enthousiast over de techniek van het steendrukken en de mogelijkheden om deze te integreren in mijn eigen werk, werd deze eerste kennismaking aanleiding voor een groter project.
Met een bijdrage van het Mondriaan Fonds (Projectinvestering Beeldend Kunstenaar) en Stichting Stokroos heb ik in 2020 achtereenvolgens intensief kunnen werken in Steendrukkerij Aad Hekker in Amsterdam en later tijdens een artist-in-residence in Basement Press Diepenheim en tussendoor steeds in mijn eigen atelier in Amsterdam.

Met dit project wil ik de oude techniek van de lithografie in een nieuw daglicht zetten en toetsen aan het huidige tijdsbeeld binnen de beeldende kunst. Tegelijk integreer ik de kwaliteiten van de steendruk in mijn tekeningen, door op de litho's door te werken of tekenigen onder de lithopers te leggen. Tijdens het project ontstond een actieve interactie tussen het werk in mijn atelier en dat in de steendrukkerij. In gelaagde werken is een synergie ontstaan tussen mijn eigen tekeningen met de onmiskenbare kwaliteiten van een litho.