more recent less recent
Opaque Mirrors
Extrapool
27 maart 2021

Extrapool en Oddstream presenteren:

Zaterdag 27 maart 2021
Locatie: Zoom
Start: 15.00

Programma:

Middag
– 15.00 Suzanne Treister (talk: From HEXEN 2.0 to Technoshamanic Systems: Relationships between new technologies, society, alternative belief systems and the potential futures of humanity.)
– 16.00 Ralf Jacobs (artist presentation)
– 16.20 pauze
– 16.30 Ingrid Burrington (talk)
– 17.15 wrap up met Luc Loois

Doorlopend worden de tekeningen Lenneke van der Goot + Fiona Lutjenhuis + Ralf Jacobs getoond.

Optioneel
– 19.30 – 21.45 workshop Miraculous Futures
 

Tijdens Opaque Mirrors slaan Extrapool en Oddstream de handen ineen om voorbij onze schermen te kijken naar wat er achter de technologie verborgen ligt: een uitgesponnen web van onzichtbare structuren van macht, magie, speculatieve werelden, technologie en wetenschap. Kunstenaar Suzanne Treister en kunstenaar/onderzoeker Ingrid Burrington gaan tijdens een lezing in op de onderliggende en soms onverwachte verhoudingen tussen deze structuren. In de workshop Miraculous Futures kunnen bezoekers zelf aan de slag om alternatieve toekomsten uit te denken en nieuwe werelden te verbeelden. Performatief gastheer Luc Loois leidt je door deze middag-met-vele-gezichten.

Als lijm tussen de twee organisaties tekenen beeldend kunstenaars Lenneke van der Goot en Fiona Lutjenhuis op de route tussen Extrapool en Oddstream hun eigen interpretaties van verborgen digitale infrastructuren en verbinden deze met de fysieke omgeving.

Suzanne Treister (1958, Londen) is een pionier in de digitale kunst en nieuwe media. Sinds de jaren tachtig maakt ze werk over digitale technologieën en creëert aan de hand daarvan fictieve werelden. In haar multimediale werk komen excentrieke narratieven en onconventionele theorieën naar voren om verborgen structuren te onthullen. Haar focus is de relatie tussen nieuwe technologieën, de maatschappij, alternatieve geloofsstructuren en de mogelijke toekomst van de mensheid.
www.suzannetreister.net

Het werk van Ingrid Burrington (1987, New York) richt zich op het fysiek in kaart brengen, documenten en identificeren van digitale netwerken. Hierbij wijst ze op elementen van het internet die vaak over het hoofd worden gezien. Door de geografische context en materiële realiteit van het netwerk te onderzoeken wil ze dit systeem ontrafelen en onderliggende machtsstructuren blootleggen.
www.lifewinning.com

Miraculous Futures bestaat uit Ashley Baccus-Clark (bioloog en kunstenaar) en Klasien van de Zandschulp (interactief kunstenaar en vormgever). Ze ontwikkelden de werkvorm Miraculous Futures in samenwerking met artspace MU en het Nederlands Filmfestival. In deze workshopvorm staat ‘speculative storytelling’ centraal, een tool om opnieuw na te denken over de hiaten die we zien in onze hedendaagse samenleving, om het heden beter te kunnen begrijpen en om radicale ideeën over een mogelijke toekomst te creëren.
www.miraculousfutures.org

Ralf Jacobs (1985) zoekt vanuit een achtergrond in natuurkunde en techniek naar een connectie met de kunsten. Een van de projecten die uit deze zoektocht is voortgekomen is zijn “Cyanotype Harmonograms”, waarin geometrische vormen via cyanotypie zichtbaar worden gemaakt. De geometrische vormen die hij programmeert zijn zowel geïnspireerd op wis- en natuurkunde als op diverse esoterische onderwerpen.
www.ralfjacobs.net

Fiona Lutjenhuis (1991) afficheert zich als “graphic novelist”. Haar werk is verhalend, zeer direct en legt de banaliteit van onze consumptiemaatschappij bloot. Vanuit een met de paplepel ingegoten fascinatie voor het bovennatuurlijke werkt ze aan verhalen waarin buitenaards leven en reïncarnatie centraal staan. Net als Treister neemt Lutjenhuis via haar werk een eigenzinnige duik in het narratief van de mensheid. De (vermeende) structuren van het kapitalisme en het bovennatuurlijke speelt ze tegen elkaar uit om tot beeldverhalen van epische proporties te komen.

Lenneke van der Goot (1979) suggereert met haar tekeningen voorwerpen in een ruimte waarin alles lijkt te bewegen door een ragfijne structuur. Hoe ver gaat de ruimte in het werk van Lenneke van der Goot? Wat zie je op een afstand als je er door een vergrootglas naar kijkt? Het werk van Lenneke bestaat uit druk betekende achtergronden waarin één grote, mathematische vorm de onmiddellijke aandacht vraagt. In haar tekeningen breekt Van der Goot een lans voor disfunctionele bouwsels. De ruimtes wekken de vraag op of je naar binnen kunt en wat hun functie is.
www.lennekevandergoot.nl

Luc Loois oftewel BoterBoter is professioneel oproerkraaier en heeft een MA in New Media. Met zachtkomische hand leidt Luc je langs het diverse programma van vandaag. Met bespiegelingen en interface-gestuurde interventies draagt hij zorgt voor een neutraliserende scherpte. Luc is bedenker van gezelschapsspellen en vreemde situaties in het algemeen.
www.boterboter.nl

Over Oddstream
Oddstream is een platform voor kunst en technologie. Oddstream organiseert exposities, artist-in-residences, onderwijsprogramma’s, workshops en meetups. Het platform richt zich op het snijvlak van kunst en cultuur met digitale technologie en toont hoe kunstenaars, vormgevers en andere makers de mogelijkheden en grenzen van digitale technologieën opzoeken. Daarmee hoopt Oddstream ontwikkelingen op het gebied van deze technologieën in relatie tot een verscheidenheid aan maatschappelijke onderwerpen te visualiseren en inzichtelijk te maken.
www.oddstream.nltry out mural Extrapool